De Aresz WegWijzer
Stel je wilt ergens naartoe en besluit daar de auto voor te gebruiken. Als bestuurder stel je de eindbestemming vast en begin je aan je reis. Je gaat altijd verantwoord en veilig de weg op, zodat je de eindbestemming succesvol kan bereiken. Je hebt bijvoorbeeld een rijbewijs nodig, je let op de verkeersborden, volgt je navigatie en bent continu alert op het verkeer. Een projectleider hanteert een vergelijkbare aanpak om een succesvol eindproduct op te leveren.
Bij een project heb je alleen snel te maken met heel wat formaliteiten en complexe structuren. Om de doorloopfasen van een project praktisch en eenvoudig te benaderen hebben wij bij Aresz de WegWijzer ontwikkeld. Deze Wegwijzer gebruikt de metafoor van een autorit om een project van begin tot eind te doorlopen.
De Aresz aanpak
De WegWijzer is bedoeld als een gids om projecten, groot of klein, zo efficiënt mogelijk te doorlopen. Het fungeert als een kompas om teams door de complexe reis van projectontwikkeling te leiden. Deze WegWijzer biedt structuur en houvast aan zowel de beginnende projectleider als de ervaren projectleider waardoor teams effectiever kunnen samenwerken en projectdoelen kunnen realiseren.
Zo werkt de WegWijzer
Jij als projectleider bent de bestuurder en draagt de verantwoordelijkheid voor het succes van het traject. In de praktijk kent een project eigenlijk maar 3 fasen: Opstarten, Uitvoeren en Afronden. Dat is het uitgangspunt van de wegwijzer. Elke fase wordt hieronder kort toegelicht.
Opstarten
Voordat je aan een rit begint, vraag je jezelf af: Wat heb ik allemaal nodig om de weg veilig op te gaan? Bij een project zijn er ook een paar dingen die je moet doen om op te starten. Je hebt kennis nodig, een werkbare projectmethodiek en een duidelijke richting, bijvoorbeeld in de vorm van een projectplan, business case of andere start documenten.
Uitvoeren
Het spannendste aan een reis is natuurlijk de rit zelf. Als de bestuurder goed op de weg let en de bestemming in het vizier houdt, zorg je voor een prettige rit. Hoe goed de rit ook wordt gepland, je houdt altijd rekening met onvoorziene situaties zoals files of een ongeval. Het is aan de projectleider om de toleranties te beheren, de risico’s te herkennen en te communiceren. Het ene project vergt meer spelregels (verkeersborden) dan het andere. Zorg er dus altijd voor dat je de spelregels kent en de triggers (voortgang en escalaties) monitort.
Afronden
Wanneer je de eindbestemming succesvol hebt bereikt laat je de auto natuurlijk niet midden op de weg staan, maar verricht je wat handelingen om de rit netjes af te ronden. Dat doet de projectleider ook bij een project. Een paar voorbeelden zijn het zorgen voor de decharge, ontbinden van je projectteam, overdracht naar beheer en life cycle management. Dat hoeft geen ingewikkeld proces te zijn, maar elk project dient wel goed afgesloten te worden. Daar heeft Aresz ook handige hulpmiddelen voor zoals templates.
Aresz maakt gebruik van de WegWijzer om projecten gestructureerd aan te pakken. Dit helpt onze klanten om een helder beeld van hun situatie te krijgen. Onze consultants profiteren hier ook van, omdat het hen duidelijk maakt welke stappen ze als projectleider moeten nemen en hoe ze het project het beste kunnen aanvliegen. Probeer de WegWijzer zelf eens om je eigen project te analyseren en praktisch te benaderen. Of vraag een van onze Areszers om een inspiratiesessie over projectmanagement, gebaseerd op de WegWijzer.
Download de WegWijzer hieronder
FAQ
Wat is de metafoor die Aresz gebruikt om de WegWijzer te beschrijven?
Aresz vergelijkt de WegWijzer met een autorit, waarbij de projectleider de bestuurder is. Deze metafoor helpt om het project van begin tot eind op een gestructureerde en praktische manier te benaderen.
Welke drie fasen onderscheidt de Aresz WegWijzer in een project?
De drie fasen in de Aresz WegWijzer zijn Opstarten, Uitvoeren en Afronden. Deze fasen helpen de projectleider om het project efficiënt en overzichtelijk te managen.
Hoe helpt de WegWijzer projectleiders bij hun werk?
De WegWijzer biedt structuur en houvast, waardoor projectleiders beter weten welke stappen ze moeten nemen en hoe ze het project het beste kunnen aanpakken. Dit maakt het mogelijk om projecten effectiever en succesvoller te leiden.