De Pomodoro Techniek
De pomodoro techniek is een methode om effectief en efficiënt aan de slag te gaan. Een pomodoro is een tijdsvenster van 25 minuten. Precies lang genoeg om een taak gedaan te krijgen en even rust te nemen.
Pomodoro’s helpen mij vooral om focus te houden en uitstelgedrag te voorkomen.
Om te beginnen stel je eerst vast welke taken je uit wil voeren. Heb je al een takenlijst? Mooi, dan kun je meteen beginnen. Zo niet, dan is het belangrijk dat je eerst je takenlijst op orde brengt.
Kies een taak en zet een timer voor 25 minuten. Werk geconcentreerd aan deze taak tot je wekker rinkelt. Neem een korte pauze van 3 tot 5 minuten en start je je volgende pomodoro. Na vier pomodoro’s neem je een langere pauze tussen de 15 en 30 minuten.
Het is belangrijk dat je taken niet te groot zijn. Splits indien nodig grote taken of projecten op in kleinere taken. Duurt je taak korter dan 25 minuten? Combineer dan meerdere taken tot één pomodoro. Duurt je taak langer dan 25 minuten, stop dan met werken en ga na je pauze weer verder met je taak. Als je wat vaker met pomodoro’s werkt zul je zien dat je steeds beter wordt in het plannen van taken van 25 minuten.
Probeer afleiding en onderbreking van je pomodoro te voorkomen. Dat is niet altijd makkelijk. Je wordt gebeld, er staat een collega aan je bureau of je bedenkt zelf opeens dat je nog tomaten moet kopen. Probeer niet dit soort verstoringen te blokkeren, maar handel ze af of stel ze uit (noteer ze op je actielijst). Je collega zal even raar opkijken als je vraagt om over 25 minuten terug te komen, maar dat is een mooie aanleiding om tijdens je pauze hem het principe van de pomodoro’s uit te leggen.
Om je tijd bij te houden kun je gebruik maken van een kookwekker, de timer op je telefoon, of een van de vele pomodoro timers op het internet.
Francesco Cirillo, de bedenker van deze techniek, gebruikte, naar eigen zeggen, een kookwekker in de vorm van een tomaat. ‘Pomodoro’ is het Italiaanse woord voor tomaat.
Dit artikel is geschreven in 2 pomodoro’s.
Op 3 April mocht auteur van deze blog Henri Peters bij het programma De Ochtendspits vertellen over de Pomodoro Techniek. Terugluisteren kan hier.