Hoeveel slaap jij?

Sinds dit jaar organiseren onze consultants themamiddagen. Tijdens interactieve workshops komen verschillende thema’s omtrent hard- en soft skills aan bod. In deze blog bespreken we de workshop omtrent het thema ‘productief en gezond werken’. Georganiseerd door onze consultants Tamlyn van Lanen en Shanine Romijn.  

De middag was opgedeeld in twee delen, waarin timemanagement en slaapmanagement werden behandeld. We nemen je graag inhoudelijk mee in deze middag. In deel I van deze blog behandelden we de zin en onzin van to-do lijstje. Deel I gemist? Lees de blog hier! In dit tweede deel bespreken we de effecten van slaap en vooral slaaptekort!  

27 jaar slapen

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Een behoorlijk deel van ons leven dus, maar waarom eigenlijk?  

Tijdens onze slaap, en met name onze diepe slaap, worden processen gestart die onze gezondheid ten goede komen. De basale functie van slaap is het schoonmaken van de hersenen. Tijdens onze dagelijkse bezigheden produceren onze hersenen namelijk giftige stoffen aan. Onze diepe slaap zorgt ervoor dat deze giftige stoffen worden afgevoerd naar het lymfestelsel en zo worden opgeruimd. Lijd je aan chronisch slaaptekort, dan worden deze stoffen minder opgeruimd. Nieuw onderzoek toont aan dat een te kort aan opschoning van de hersenen kan leiden tot vervroegd Alzheimer.   

Afbeelding: https://www.demaakbaremens.org/themas/slapen/slaapfasen/

Afbeelding: https://www.demaakbaremens.org/themas/slapen/slaapfasen/

Een beter imuunsysteem

Naast het opschonen van de hersenen wordt tijdens onze slaap ook het geheugen van de cellen in ons immuunsysteem verbeterd en kunnen we beter virussen aanvallen. Een chronisch tekort kan dit geheugen verminderen. Daarnaast brengt een te kort of zelf geen slaap schade aan in de darmen door het opbouwen van schadelijke oxidanten, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties. Kortom, op lange termijn kan slaaptekort veel schade aanrichten, maar ook op korte termijn kan te weinig slaap invloed hebben. Zo worden je prestaties aanzienlijk minder, kun je last ondervinden van concentratieproblemen en ben je emotioneel minder stabiel.   

Slaap is dus ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en prestaties. Toch geven we (te) weinig aandacht aan slaap. We zien het vaak als afsluiting van de dag, maar wat als we het nu zien als begin van de dag? Avondroutine kan hier een grote rol in spelen. Om erachter te komen welke avondroutine het beste werkt kregen we de opdracht om onze routine vast te leggen in een tabel met de tijd van slapen en wakker worden en de avondactiviteiten vooraf.  

Wij zijn benieuwd; geef jij genoeg aandacht aan slaap?

Vorige
Vorige

Datavisualisatie en vormgeving

Volgende
Volgende

Polaroidfoto’s bij de themamiddag ‘Trendwatching en Tools’